La Tortuga Búlgara – нова асоциация ще създава мост между българската и испанска литература

Инициатор на проекта и председател на асоциацията е Марко Видал Гонсалес – поет и преводач на българска поезия

https://kulturni-novini.info/sections/6/news/37132-la-tortuga-b-lgara-nova-asotsiatsiya-shte-sazdava-most-mezhdu-balgarskata-i-ispanska-literatura

„La Tortuga Búlgara” е наскоро регистрирана на Балеарските острови културна асоциация, която има за цел да разпространява, превежда и издава в Испания съвременна българска литература, особено поезия, както и други славянски и централноазиатски литератури.

Литературният блог за съвременна българска поезия „La Tortuga Búlgara”, награден през 2017 г. от Сдружението на испаноговорящите журналисти в България за разпространение на българската култура сред испаноезичната аудитория, направи крачка напред и се регистрира като културна асоциация с идеята да осъществи по-голям брой културни и литературни проекти, както онлайн, така и в присъствена форма на испанската територия.

Марко Видал Гонсалес, инициатор на проекта, председател на асоциацията и неуморен преводач на българска поезия на испански език, добавя:

„Ще организираме представяния и събития в Испания, за да популяризираме българската литература. Първите издания, с които ще стартираме, вече са в процес на подготовка: стихосбирка на Кирил Василев, последната стихосбирка на Живка Балтаджиева, антология за съвременната украинска поезия и още една стихосбирка със стиховете на Христо Смирненски.”

Наред с издаването на предстоящите хартиени издания, сайтът www.latortugabulgara.com ще продължава да функционира като двуезична виртуална библиотека за съвременна българска поезия, като се очаква през следващите седмици броят на преведените автори да надвиши сто.