ТАНЯ ПИШЕ – МОНИКА РИСУВА

Впечатления на Ваня Вълкова от изложбата и поетичната книга-албум ,,Калейдоскоп“, гротески 

Вчера, 21 март, денят на поезията, Столична библиотека откри изложбата на Моника Попова, част от ЛИТЕРАТУРНИ ДНИ НА ФОНДАЦИЯ ЕМИЛИ и представи книгата ,,Калейдоскоп“ гротески от поетесата Таня Николова. Рисунките на Моника, изцяло вдъхновени от поредният и творчески престой в Париж и от стиховете на Таня, са визуални намеси, трансформиращи огледала – предизвикателства за прочитане и осмисляне на и реконструиране на самите текстове.
Книгата е книга в книгата, защото това е трето издание на творческият процес на този ръкопис със стихотворенията (първо онлайн, 2013, второ книжно, 2020 и трето книжно, 2022), представени в оригиналният им вид, без промени, писани, още през 2013 г., а сега допълнени с бележки от Таня, на базата на рисунките на Моника. Едно обръщане – текста инспирира и дава идеи за рисунките, а те прекрояват текста и дават идеи за нови текстов. Това взаимодействие е напълно ново за двете авторки. Те никога, до сега не са работили заедно и не са се познавали, но срещата им се превръща в уникалната книга в книгата ,,Калейдоскоп“. Едно кръстосано и многопластово взаимодействие между слово и визия. Текстът инспирира Моника и тя рисува, а рисунките вдъхновяват Таня и тя пише допълнителен текст, във вид на бележки към стихотворенията.
На откриването на изложбата Моника и Таня грееха и бяха зареди с огромна взаимна енергия, която преливаше. Моника сподели, че когато е четяла стихотворенията, ги е усетила много близки, огледални на нейните усещания, все едно всяка дума, я е писала тя.
Наистина книгата е много интересна и като визия и като текст и като невероятно доброто дизайнерско и полиграфско решение на Капка Кънева, автор и на постера за изложбата. Държейки тази книга усещането е, че разглеждате интерактивен албум с рисунки на Моника, изцяло създадени в кодовите цветове кобалтблау-мастилено синьо и драматично – карминово червено. Синьото = външно пространство и структура, червеното = вътрешност и огнена емоционална същност. Масивното книжното тяло е поместен в много добре построена уеб платформа, а прочитайки текстовете разбирате, че това са, все едно, други стихотворения, не тези, които сте чели в предишната книга ,,Калейдоскоп“, издадена 2020 г.
Изложбата с рисуни по ,,КАЛЕЙДОСКОП“ на Моника Попова (21 март – 03 април 2022 ) може да видите в зала ,,София“ на Столична библиотека, плошад ,,Славейков“ 4
понеделник – петък, между 15:00-19:00 ч. и
събота и неделя между 12:00 – 17:00 ч.
Ваня Вълкова, 22 март, 2022.
Снимки Ваня Вълкова