Мартин Христов / издателство „Ерго“, писмо-отказ за публикуване на първото издание на „Морз“ 2016

01.04.2016

Здравей, Таня!

Положението е следното: единият рецензент още се бави, като и ако стане готов, ще ти препратя каквото е свършил, а другият само изказа мнение, че след като Силвия Томова е редактор, значи книгата не може да не е добра. После, като го попитах за преценката му за големия обем, се оказа, че е прегледал ръкописа надве-натри, и той също препоръча намаляване на обема. След което и аз се заех с четене, за да не те бавя.

Първо, книгата наистина е доста обемиста и по-скоро би спечелила от това, ако обемът ѝ спадне дори с една трета, отколкото да загуби. Най-малкото защото читателят може да започне да се отегчава по някое време и да я зареже, да не говорим, че наистина има какво да изпадне.

Второ, прекалено си бъбрива, не навсякъде, но общо взето това е нещо, което не се отразява добре на поезията. Нито пък самоувереността, която блика от почти всяка страница. Хубавото е, че това не е поза, а си самата ти. Но не е добре и това, че като цяло отсъстват големите теми от битието, и поезията ти има по-скоро физична, отколкото метафизична величина.

Та, с една дума, не бих издал книгата, дори след положителна втора рецензия. Надявам се, че откровеността ми не те засяга, и няма да повлияе на дружеските отношения помежду ни.

Марти

П.П. Заглавието е добро!

02.04.2016 – ето че пристигна и рецензията, пращам ти я.